Barok interieurstijl

Barok

De barok- of Lodewijk XIV- stijl is een stijl met de nadruk op het uiterlijk vertoon.
Het is tegenwoordig weer een populaire interieurstijl. Vooral de uitbundige krullen en behangmotieven zijn weer terug van weggeweest.
Barok-nieuwe-stijl verschilt van de klassieke stijl door het gebruik van moderne materialen zoals roestvaststaal en kunststof.
De overdadige vormen zijn nog duidelijk herkenbaar maar tonen minder massief.

Materialen

Kenmerken van barokmeubels zijn exotisch fineer, zoals ebbe-, palissander- en satijnhout, en inlegwerk van schildpad, ivoor en parelmoer. De bekleding is van zijde-damast, geschoren velours met drukke patronen, goud- en zilverbrokaat en prachtige borduursels.

Ornamenten

Herkenbare elementen zijn de “kuif” op spiegels en kasten en de festoenen (snijwerk in de vorm van guirlandes van bloemen en vruchten).
De meubels zijn versierd met weelderig houtsnijwerk in de vorm van dierenklauwen, vaasjes, kronen, vruchten of emblemen.
Een typisch meubel uit de barokperiode is de commode met verticaal golvende ladenfronten, forse leeuwenklauwen als poten en geelkoperen sleutelgatplaatjes en handgrepen. Ook de secretaire is erg populair.

Verlichting

Kroonluchters en lampkaarsjes passen goed bij de barokstijl. Vandaag de dag vind je ze in allerlei uitvoeringen. Zowel glas, kunststof, plexiglas als roestvaststaal zijn veel toegepaste materialen.

Combinaties

Puur barok kan erg overweldigend zijn. Vind je het een leuke stijl, maar houd je van een ruimtelijk interieur, maak dan een mix met moderne kleuren en meubels. Behang niet alle wanden met een barokmotief, maar combineer het met effen wanden in een bijpassende kleur. Ook kun je een aantal panelen op een effen wand voorzien van een motief. Plaats je een barok element- bijvoorbeeld een kroonluchter- in een rustige omgeving, dan komt de vorm beter uit.

Persoonlijk advies

Zie je deze stijl helemaal zitten en wil je graag persoonlijk advies? Vraag een interieuradvies aan.

aanvragen