Art deco interieurstijl

Art Deco

Binnen de Art Deco stijl zijn twee richtingen te onderscheiden.
De traditionele stijl met kostbare materialen, handwerk, decoraties en abstracte vormen en de moderne stijl, een meer functionele stijl met eenvoudige vormen, nieuwe materialen en machinale productiewijze.

Amsterdamse school

De Nederlandse versie van de Art Deco is de Amsterdams School, de constructie werd zoveel mogelijk verborgen achter vorm- en kleurrijke decoraties en werd ook wel de ‘moderne barok’ genoemd. Architecten als H. P. Berlagen, M. de Klerk en L. P. Kramer ontwierpen bij hun gebouwen het complete interieur. De stijl van Berlage was echter strakker en soberder van vorm.

Tuschinski

Het Tuschinski-theater in Amsterdam is een indrukwekkende stijlenmix van Art Deco, Art Nouveau, Jugendstil en Amsterdamse school. Kenmerken van dit theaterinterieur zijn de expressionistische, versierende, grillig en kleurig vormgegeven meubels, verlichting, wand- en muurdecoraties en tapijtdessins.

Vormen en decoraties

Kenmerkend voor deze stijl zijn de monumentale, geometrische vormen en de op de Afrikaanse volkskunst geïnspireerde decoraties.

Materialen en kleuren

Veel toegepaste materialen zijn tropische hardhoutsoorten, fijn geslepen glas, bakeliet, rijk gedecoreerd textiel, zwaar brons en koper, fraai marmer en luxe tapijten.
Wat opvalt aan het kleurgebruik zijn de warme diepe tinten en de sprekende kleuren. Deze kleuren zijn met de huidige pigmenten niet eenvoudig te mengen. Wil je de traditionele kleuren toepassen, vraag dan advies bij een goed schildersbedrijf.
Je kunt natuurlijk ook met moderne verfkleuren een kleurschema in de Art Deco stijl maken, dan geef je een eigentijds en persoonlijk tintje aan je interieur.

Combinaties

Wil je voorbeelden zien van de Art Deco stijl of de Amsterdamse school, ga dan eens een kijkje nemen in het Stedelijk Museum en breng vooral een bezoek aan het

Tuschinski-theater.

Het theater is een onuitputtelijke inspiratiebron. Je vindt er ornamenten van bakeliet en koper, siersmeedwerk, uitbundige wand- en plafonddecoraties en wandschilderingen, geglazuurd tegelwerk, rijk gedessineerde tapijten, glas-in-lood ramen en verlichting, in combinatie met gedecoreerde houten banken, spiegels, kasten, lambriseringen en deuren.

Ga je in je huis aan de slag met de Art Deco stijl, dan kun je bijvoorbeeld per kamer voor een bepaalde hoofdkleur uit het kleurenschema kiezen. Houd er wel rekening mee dat de warme diepe kleuren een verkleinende werking hebben op de ruimte.

Persoonlijk advies

Zie je deze stijl helemaal zitten en wil je graag persoonlijk advies? Vraag een interieuradvies aan.

aanvragen